tiistai 7. tammikuuta 2014

Sukkahousut on jees, Mary Quant









Quant lanseerasi ihanan kiiltävän mustan tai musta-valkean PVC:n sadetakeiksi, lippahatuiksi ja kengiksi…

1960-luvun kengät
muuttivat muotoaan, vuosikymmen alussa oli vielä voimissaan 50-luvun kiduttava malli, stilettikorko oli saanut samaan kenkään toisinaan myös hyvin terävän kärjen, mutta onneksi kengän kärjet pyöristyivät, ja kenkien värimaailma ( kirkkaat punaiset tai keltaiset ) ja materiaalit muuttuivat riehakkaammiksi – niillä voi myös kävellä. Materiaalina oli kaunista lakkaa, keinonahkaa, ja lopulta jopa vinyyliä ja PVC:täkin, kun saappaat saivat uudet muotonsa. Osa saappaista oli futuristisia, minimalistisia, osat kauniimmin koristeltuja viktoriaaniseen tai edvardiaaniseen malliin.



Rätei & lumpui 1960-luvulla
Fashion teoksessa hyppäämme sivulle 45, ja vuoteen 1969, okay, ja seuraavaksi kiinnostavaan, aikakautensa tyypillisen naisen muotoon ja asenteeseen: pitkät sääret, huoleton ja kaiken paljastava… Kuka tahansa saattoi olla tällainen vapaa, moderni nainen, mistä tahansa luokasta, ja säädystä. naisten rätkyt ja kledjut siis demokratisoituivat. Kuka tahansa saattoi ostaa käyttömuotia, ja yhdistellä siihen androgyniaa, avaruutta, feminismiä tai poppia. Kuvan mustat sukkahousut / trikoot ovat tietysti Mary Quantilta. Ricki Reedin mustaan minimekkoon voi yhdisteellä juhlahuivia, pitsiä, shaalia, mitä tahansa tai pontsoa. Kuvan langanlaihalla mallilla on kädessään kenties taikurin keppi.


Tyyppi voi alkaa moitteettomasta Jackie Kennedyn Chanelin jakkupuvusta ja pillerirasia-hatusta kohti ties mitä.


Amy De La Haye: Fashion source book – a visual reference to twentieth century fashion ( 1988 )
De La Hayen kokoaman teoksen sivulla 12 on aivan ihania sukkia vuosilta 1888-1910, on raitaa, kuviota, ruutua, pitsiä ja sahalaitaa. Ja eritoten 1960-luvulla, juuri Mary Quantin ansiosta katse siirtyi selkeästi sääriin, ja upeisiin saappaisiin. Sääriä esitellään erityisesti 1930-luvun kuvissa – aivan kuin katsoisi filmi Miehuuskoe ( ) julistetta…. jonka tärkeimmässä kohtauksessa Mrs Robinson sanoo nuorukaiselle, ettei aio vietellä tätä…. George Michael sämpläsi repliikit levylleen Too Funky.
'

Ja vihdoin De La Hayen teoksessa pääsemme punkkiin asti! De La Hayen kirjoittaa 1960-luvun optimistisen hengen häipyvän haalistuvan seuraavalle vuosikymmenelle tullessa. Rättibisnekseen alkoi tulla sisältöä ja arvomaailmaa – muistettiin taas kehitysmaat, terveellisempi ruoka kiinnosti, ja tietysti Body Shop aloitti toimintansa tarjoamalla kauneuden hoitotuotteita, joita ei oltu testattu eläimillä, ja jotka olivat aidoista luonnontuotteista jalostettuja, feministi laajeni, ja Germaine Greer julkaisi kirjan The Female Eunuch. Oli hotpantseja, minihametta ja maksitakkia, leveälahkeisia farkkuja, ja Laura Ashleyn Edwardin ajan mieleen tuovia romanttisia mekkoja. Ja sitten tuli punk kesällä 1976 Britanniaan. Aika nopeassa punk, valitettavasti, kaupallistui, mutta jo alkujaan Englannissa se oli gurujen Malcolm McLarenin ja Vivienne Westwoodin käsissä.

1 kommentti:

  1. Raincoat
    Mary Quant (1934-)
    1963
    PVC
    Remade 1973
    Lent by the Museum of Costume, Bath
    Given by Mary Quant


    Victoria & Albert Museum
    In 1963 Mary Quant showed a collection of her designs in Paris, the international capital of fashion, for the first time. The show included the famous 'Wet Collection', the result of Quant's experiments with PVC. It had taken two years of manufacturing trials to bond the seams of PVC garments successfully.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.